NOS NieuwsAangepast

VS: bewapenen rebellen Syrië optie

De Amerikaanse regering ziet bewapening van de opstandelingen in Syrië als een serieuze optie. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Hagel gezegd tijdens een persconferentie. Het is voor het eerst dat in Washington openlijk wordt gesproken over de mogelijkheid de opstandelingen te bewapenen.

Hagel benadrukte dat het slechts een optie is en dat een eventueel besluit over bewapening moet worden genomen na overleg met andere landen.

De Amerikanen waren altijd tegen het leveren van wapens aan Syrische opstandelingen, uit vrees dat die in handen vallen van radicaal-islamitische groepen, zoals al-Nusra. Maar bewapening van de opstandelingen ligt naar alle waarschijnlijkheid minder gevoelig dan direct ingrijpen in Syrië.

Obama

President Obama heeft in een reactie op de uitlatingen van Hagel gezegd dat de VS alle opties open houdt, maar dat er geen overhaaste beslissing moet worden genomen.

Onder meer Qatar en Saudi-Arabië, bondgenoten van de Amerikanen, leveren wapens aan groepen die strijden tegen de Syrische president Assad.

De druk op de Amerikanen om iets te doen in Syrië is de afgelopen dagen opgelopen na nieuws over aanwijzingen dat er in Syrië op kleine schaal chemische wapens zijn gebruikt, vermoedelijk door het regeringsleger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl