NOS NieuwsAangepast

Te hoge declaraties dyslexiezorg

Ziektekostenverzekeraar CZ doet onderzoek naar het declaratiegedrag van de bureaus die kinderen met ernstige dyslexie behandelen. Verschillende bureaus blijken kinderen langer te behandelen dan het afgesproken maximum van 60 sessies waar het beschikbare budget op is gebaseerd.

Meer dan 60 behandelingen aanbieden heeft volgens de heersende wetenschappelijke inzichten weinig zin; dan is de grens bereikt van het lees- en spellingsniveau dat met ernstig dyslectische kinderen is te bereiken. Volgens CZ gaan hiermee op landelijke schaal "vele miljoenen" verloren.

Royement

De verzekeraar doet het onderzoek in overleg met onder meer het Kwaliteitsinstituut Dyslexie (KD), de grootste van de twee organisaties die de kwaliteit van de diagnoses en behandelingen in de sector bewaken. Bij het KD zijn meer dan honderd praktijken aangesloten.

Ook KD-bestuurslid Ids Terpstra schat dat er miljoenen aan premiegeld gemoeid zijn met de hoge declaraties. "Het moet nog definitief worden aangetoond, maar als er bewust misbruik wordt gemaakt van de regeling, dan volgt royement, om te voorkomen dat de goeden onder de kwaden gaan lijden."

De consequenties van zo'n royement zijn groot: verzekeraars gaan alleen in zee met bureaus die zijn aangesloten bij het KD of bij de andere kwaliteitsbewaker, het Nationaal Referentiecentrum Dyslexie.

Dat zal in de praktijk betekenen dat ouders moeten uitwijken naar een ander bureau, om te voorkomen dat de behandelingen niet langer worden vergoed. Terpstra: "Wij willen dit uiteraard zorgvuldig doen, er moet wel zorg voor deze kinderen beschikbaar blijven."

VGZ

CZ is niet de enige ziektekostenverzekeraar die is geschrokken van de sterke stijging van de uitgaven voor dyslexiezorg sinds 2009. In dat jaar werd 'ernstige enkelvoudige dyslexie' opgenomen in het basispakket. Met name de afgelopen twee jaar zijn de uitgaven opvallend snel gestegen. In 2011 werd het totale budget met naar schatting 20 miljoen euro overschreden; voor 2012 wordt het dubbele verwacht.

Ook VGZ is daarom momenteel in overleg met het Kwaliteitsinstituut bezig met een onderzoek naar de oorzaken van de overschrijdingen. Maar deze verzekeraar wil nog niets zeggen over mogelijke oorzaken van de overschrijding voordat de studie is afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl