NOS NieuwsAangepast

Stad Athene botst met Dageraad

De burgemeester van Athene heeft de oproerpolitie een eind laten maken aan een voedseluitdeling door de extreemrechtse politieke partij Gouden Dageraad. Voor de uitdeling komen alleen Grieken in aanmerking. Gouden Dageraad zweert dat het zich niet laat tegenhouden.

Gouden Dageraad wilde vanochtend voedsel uitdelen op het Syntagma-plein, het plein voor het Griekse parlement in Athene. Dit gebeurde op de vooravond van het Griekse-orthodoxe Paasfeest dat zondag word gevierd.

Partijsymbool

De politie greep in toen zo'n vijftig partij-activisten een vrachtwagen met voedsel wilden uitladen. Hierbij werd door de politie traangas gebruikt.

Burgemeester Kaminis had dit gisteren al aangekondigd. Hij betitelde de actie als een "racistisch en xenofoob" plan. "Zolang ik burgemeester ben, zal dit niet gebeuren", beloofde hij.

Gouden Dageraad is na het uitbreken van de crisis de op vier na grootste partij van Griekenland geworden. Het partijsymbool lijkt sterk op een hakenkruis. Partijleden zouden nauw betrokken zijn bij aanvallen op buitenlanders.

De Raad van Europa vindt dat Griekenland een verbod van de partij moet overwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl