NOS NieuwsAangepast

Doorrekening van gevangenisplan

Gemeenten in Noord-Holland gaan de bezuinigingsplannen voor de gevangenissen van staatssecretaris Teeven van Justitie opnieuw doorrekenen. De gemeenten zijn er niet van overtuigd dat de bezuinigingen 340 miljoen opleveren omdat zij met extra kosten te maken krijgen die niet zijn meegerekend.

"Wij voelen op onze klompen aan dat dit geen goed plan is, dat er een heleboel verborgen kosten in zitten die niet zijn meegenomen, dat die afgewenteld worden op gemeenten. Als men dat wil, moet men dat doen, maar dat willen we dan wel helder en inzichtelijk hebben", zei burgemeester Ter Heegde van Heerhugowaard tegen RTV Noord-Holland.

Extra geld

In de plannen van Teeven wordt de helft van de gevangenen ondergebracht in meerpersoonscellen. Ook wordt er vaker gebruikgemaakt van elektronische enkelbanden, waarmee thuiszittende gevangenen in de gaten kunnen worden gehouden.

"Als je gaat rekenen wat dat aan extra kosten met zich meebrengt, bijvoorbeeld de controle op die enkelbandjes, en als je kijkt dat die mensen met enkelbandjes ook werk moeten hebben en als ze geen werk hebben een uitkering moeten krijgen, dan weet je dat dit allemaal extra geld gaat kosten en dat moeten wij als gemeenten gaan betalen", zegt Ter Heegde.

Inzicht

Daar komt nog bij dat hij verwacht dat in zijn regio door sluiting van gevangenissen een heleboel personeel op straat komt te staan omdat er geen werk meer voor hen is. Hij denkt dat die mensen niet of moeilijk herplaatsbaar zijn.

De gemeenten Breda, Tilburg en Arnhem doen ook mee aan het onderzoek. De Tweede Kamer bespreekt de plannen van Teeven in juni. Ter Heegde hoopt dat de Kamer tot het inzicht komt dat er beleidswijzigingen nodig zijn en de minister en staatssecretaris die kant op "duwt".

De uitkomsten van dit 'second opinion' -onderzoek van de gemeenten in Noord-Holland worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl