NOS NieuwsAangepast

SCP: leven afgelegen dorp slechter

Mensen die in afgelegen dorpen wonen, hebben het minder goed dan dorpsbewoners in de buurt van een grote stad. Er komt meer werkloosheid en armoede voor en daardoor is er vaker sprake van sociale uitsluiting. Dat blijkt uit de Dorpenmonitor (.pdf), een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

In afgelegen dorpen zijn mensen relatief vaker laagopgeleid. Het opleidingsniveau zal niet snel stijgen, omdat succesvolle jongeren uit de dorpen wegtrekken en naar de stad verhuizen.

Vrijwilligerswerk

Wel zegt het SCP dat er ook een groep hoogopgeleide mensen is die er juist voor kiest om landelijk te gaan wonen, maar zij gaan wonen in dorpen bij steden, niet in de afgelegen dorpen.

Uit de Dorpenmonitor blijkt verder dat dorpsbewoners een prettiger contact hebben met hun buren dan mensen in de stad. De contacten worden relatief vaak gelegd op de school van de kinderen, in buurthuizen en in het café.

Ook blijkt uit het rapport van het SCP dat meer dan eenderde van de bewoners van afgelegen dorpen vrijwilligerswerk doet. Dat aantal is de afgelopen jaren toegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl