NOS NieuwsAangepast

PvdA tegen proefboren schaliegas

De PvdA zal in de Tweede Kamer tegen proefboringen naar schaliegas stemmen. PvdA-leider Samsom zei dat op een 1-meibijeenkomst in Arnhem.

Vorige week besloot de fractie nog onder strenge voorwaarden akkoord te gaan met proefboringen. Maar op het PvdA-congres in Leeuwarden werd zaterdag een motie aangenomen waarin stond dat de PvdA niet mag instemmen met de boringen. Samsom wil de wens van het congres honoreren.

Opnieuw uitspreken

Samsom houdt wel de mogelijkheid open dat de PvdA later van mening verandert. Als de techniek zich zó ontwikkelt dat verantwoord boren mogelijk is, dan wil hij dat de PvdA-leden zich er opnieuw over uitspreken.

Coalitiepartner VVD is wel voor boringen naar schaliegas. Critici wijzen op de mogelijke milieuschade. Zo is waterbedrijf Vitens bang dat ondergrondse drinkwatervoorraden onherstelbaar verontreinigd raken, doordat door de watervoorraden heen wordt geboord en daarbij chemicaliën in de grond worden gespoten.

Een Brits bedrijf heeft aangekondigd vergunningen aan te vragen voor proefboringen in de Noordoostpolder en bij Boxtel. Minister Kamp zegt dat boringen pas beginnen als een onderzoek naar de effecten klaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl