NOS NieuwsAangepast

Europese protesten tegen armoede

De Dag van de Arbeid wordt vooral in Spanje en Griekenland aangegrepen om te demonstreren tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering en de hoge werkloosheid.

In Madrid liepen duizenden mensen mee in een mars door de winkelstraat Gran Via. Ze hadden vlaggen bij zich en spandoeken met teksten als "bezuinigingen maken ons kapot" en "we worden bestolen".

Griekse stakingen

In Griekenland wordt massaal gestaakt tegen de bezuinigingen en de belastingverhogingen. Het openbaar vervoer ligt 24 uur stil en ziekenhuismedewerkers draaien zondagsdiensten.

Tussen de 5000 en 10.000 stakers, gepensioneerden en studenten demonstreerden vreedzaam in de hoofdstad Athene. De betoging was veel minder massaal dan vorig jaar op 1 mei, toen 100.000 Grieken naar het Syntagma-plein marcheerden.

Kroatië

Opvallend was ook het grote aantal 1 mei-demonstranten in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Daar gingen minstens 15.000 mensen de straat op.

Ook buiten Europa was er aandacht voor de Dag van de Arbeid. Indonesiërs legden het verkeer in Jakarta lam. Daar was het protest vooral gericht tegen de geplande verhoging van de brandstofprijzen.

Paus Franciscus riep de regeringen op te zorgen voor meer banen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl