NOS NieuwsAangepast

Filmpje vliegtuigcrash, echt of niet?

Op internet zijn spectaculaire beelden opgedoken waarop de crash van een Amerikaans vrachtvliegtuig in Afghanistan te zien zou zijn. Bij het ongeluk bij het vliegveld van Bagram kwamen maandag alle zeven inzittenden van de Boeing 747-400 van National Airlines om het leven. De grote vraag is of de beelden echt zijn.

Het filmpje is gemaakt door een automobilist met een dashboardcamera. Het ongeluk ziet er zo surrealistisch uit, dat sommigen twijfelen aan de echtheid van het beeld. Te zien is hoe het vliegtuig op een geringe hoogte bijna loodrecht uit de lucht valt en in brand vliegt.

Realistisch

De beelden zijn volgens meerdere bronnen van de crash van eergisteren, ook al staat er onderin de video een andere datum. Amerikaanse militairen en beveiligers die in het gebied hebben gewerkt, zeggen dat ze de omgeving herkennen en het vliegtuig vaker hebben gezien.

Bij het Nederlandse NMTrix Animation Studios vermoeden medewerkers ook dat de beelden echt zijn. "Maar dat kunnen we niet met 100 procent zekerheid zeggen", zegt een woordvoerder.

"De manier waarop het vliegtuig naar beneden komt, is vreemd. Tot je de explosie ziet en daarna ook rondvliegend stof. Dat is erg lastig te maken en is volgens ons echt. Mocht het om een zieke grap gaan, dan is het allemaal behoorlijk realistisch gedaan."

Kwetsbaar

Wel vinden medewerkers van de animatiestudio het raar dat er geen reactie is te horen van de automobilist die het ongeluk heeft gefilmd.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers wijst erop dat het vliegtuig 'overtrekt'. "Kennelijk kregen ze de neus met geen mogelijkheid meer omlaag. De draagkracht van de vleugels verdween volledig en dan val je zo uit de lucht. Dit is echt een nachtmerrie", zegt VNV-voorzitter Steven Verhagen.

Het vrachtvliegtuig stortte vlak bij de startbaan neer. Vliegtuigen in Afghanistan stijgen vaak steil op om bergen te ontwijken. Ook zijn ze dan minder kwetsbaar voor aanvallen van de Taliban.

Mogelijk had het vliegtuig technische problemen of was de lading niet goed verdeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl