NOS NieuwsAangepast

Wereldwijd protesten op 1 mei

In steden wereldwijd zijn vandaag, op de Dag van de Arbeid, protesten van werknemers. Onder meer in Moskou, Athene, Istanbul, Madrid en veel steden in Azië betogen duizenden mensen voor meer loon en betere werkomstandigheden.

In Griekenland is een algehele staking tegen de bezuinigingen van de regering. In Spaanse steden hebben werknemersorganisaties opgeroepen tot massaal protest. In Moskou zijn zo'n 70.000 Russen op de been gebracht door vakbonden.

Afgegrendeld

In Istanbul kwam het vanochtend tot een confrontatie met de politie toen Turkse betogers het Taksimplein probeerden te bereiken. Het plein, dat wordt gerenoveerd, is om veiligheidsredenen afgegrendeld. De politie gebruikte traangas om de menigte uiteen te jagen.

In de Bengaalse hoofdstad Dhaka zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan. Er is veel woede na de instorting, een week geleden, van een gebouw waar een kledingfabriek in was gevestigd. Het dodental staat op meer dan 400.

Den Haag en Amsterdam

In Jakarta zijn volgens lokale media tussen 50.000 en 135.000 werknemers de straat opgegaan. Het openbaar vervoer ligt stil en verkeersknooppunten worden geblokkeerd. Ook in Manilla, Tokio en Phnom Penh zijn protesteren duizenden mensen.

In Nederland zijn protesten gepland in onder meer Den Haag en Amsterdam. Anders dan in veel andere Europese landen is 1 mei in Nederland geen officiële feestdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl