NOS NieuwsAangepast

Twee kandidaat-voorzitters FNV

De strijd om het voorzitterschap van de FNV gaat tussen Ton Heerts en Corrie van Brenk. Dat heeft de FNV bekendgemaakt. Ton Heerts is de huidige voorzitter van de FNV. Corrie van Brenk is de voorzitter van Abvakabo FNV. Van beiden was al bekend dat ze in de race waren, andere kandidaten hebben zich niet gemeld of zijn niet door de toetsingscommissie gekomen.

De 1,2 miljoen leden van de FNV kunnen de komende twee weken via internet stemmen. Volgens de FNV is de verkiezing historisch en uniek in de wereld, omdat nooit eerder een leider van een vakcentrale rechtstreeks door de leden verkozen werd. Tot nu toe gebeurde dat altijd via getrapte verkiezingen, waarbij vertegenwoordigers van leden stemden.

Den Haag

Ton Heerts (46) leidt de FNV sinds juni 2012. Hij werd toen aangesteld als interim-voorzitter om de FNV te leiden tot halverwege mei dit jaar. De FNV is bezig zich om te vormen tot een nieuwe vakbeweging. Onlangs gaf Heerts aan ook die nieuwe vakbeweging te willen leiden. Hij sloot een paar weken geleden een sociaal akkoord met het kabinet en de werkgevers.

Heerts vindt dat hij de afgelopen tijd heeft laten zien een goede voorzitter te zijn: "De onderlinge verhoudingen binnen de FNV zijn verbeterd. En we hebben ook aan belangenbehartiging in Den Haag gedaan. Het sociaal akkoord is daar het bewijs van."

Werkvloer

Corrie van Brenk (52) is sinds 2011 voorzitter van Abvakabo FNV. Die bond voor ambtenaren en zorgmedewerkers is de op op één na grootste vakbond binnen de FNV. Zij maakte onlangs nog bekend dat Abvakabo FNV niet meedoet aan het zorgakkoord. Het kabinet sloot vervolgens een akkoord met de werkgevers en een aantal andere vakbonden over onder meer bezuinigingen op de thuiszorg.

Van Brenk zegt dat zij meer dan Heerts uit gaat van de kracht van de werkvloer: "Mensen moeten mee gaan doen met de vakbeweging. Als mensen op de werkvloer zeggen 'dit accepteren we niet', dan kan dat onderhandelingen kracht bijzetten."

Op 15 mei wordt bekendgemaakt wie de verkiezing heeft gewonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl