NOS NieuwsAangepast

Versoepeling Ierse abortuswet

De regering in Ierland is het eens geworden over een soepelere abortuswet. Het beëindigen van een zwangerschap moet volgens de regering legaal worden als het leven van een vrouw wordt bedreigd door de zwangerschap

Volgens het wetsontwerp mogen vrouwen een abortus ondergaan als minimaal drie artsen de noodzaak daarvan inzien vanwege een hoog risico op de dood van de zwangere vrouw.

Grondwet

Ierland heeft een van de strengste abortuswetten in Europa. Volgens de grondwet is abortus verboden, maar het Ierse Hooggerechtshof oordeelde in 1992 al dat abortus moet worden toegestaan als het leven van een zwangere vrouw gevaar loopt.

Die uitspraak moet nog in wetgeving worden omgezet, maar vijf achtereenvolgende regeringen wilden hun vingers er niet aan branden.

Geen overlevingskansen

De strenge abortuswet leidde eind vorig jaar tot de dood van een Ierse vrouw. De 31-jarige vrouw was 17 weken zwanger toen ze bloedvergiftiging kreeg. Een abortus zou haar leven hebben kunnen redden, maar de artsen weigerden, ook al had haar baby geen overlevingskansen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl