NOS NieuwsAangepast

Werkloosheid in Europa loopt op

In Europa zaten in maart iets meer dan 26,5 miljoen mensen zonder werk, van wie 19,2 miljoen in de eurozone.

Er zijn bijna 5,7 miljoen jongeren onder de 25 op zoek naar een baan. De werkloosheid in de eurozone is iets opgelopen naar 12,1 procent tegen 12 procent in februari.

Volgens Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, is de werkloosheid vergeleken met een jaar geleden in negentien lidstaten toegenomen. In achat landen is de werkloosheid juist gedaald, waaronder Letland, Estland en Ierland.

Prijsstijging

Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg kennen de laagste werkloosheid, met 4,7 procent, 5,4 procent en 5,7 procent. Griekenland (27,2 procent) en Spanje (26,7 procent) zijn nog steeds de koplopers.

Volgens de Europese criteria heeft Nederland een werkloosheid van 6,4 procent. Het CBS hanteert een afwijkende meetmethode en kwam in maart uit op een percentage van 8,1, oftewel 643.000 werklozen.

Eurostat maakte vandaag ook bekend dat de inflatie in de eurolanden in april gedaald is naar 1,2 procent. In maart was de prijsstijging en dus de geldontwaarding 1,7 procent. De inflatie daalde onder meer door lagere energieprijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl