NOS NieuwsAangepast

NBA-speler Collins: ik ben homo

De Amerikaanse basketballer Jason Collins heeft bekendgemaakt dat hij homo is. Hij is voor zover bekend de eerste nog actieve sporter in een grote Amerikaanse teamsport die uit de kast komt.

De center, die dit seizoen in de NBA uitkwam voor Boston Celtics en Washington Wizards, deed zijn ontboezeming in het Amerikaanse sportblad 'Sports Illustrated'. Op de site van het blad zei hij: "Ik ben zwart en ik ben homo."

Liegen

Het heeft volgens hem erg veel moeite gekost om te liegen over zijn geaardheid. Hij zou jarenlang hebben geleden onder het meedragen van zijn grote geheim. Collins zei dat het niet zijn bedoeling was om de eerste openlijke homo te zijn in de Amerikaanse teamsport. "Maar nu ik het ben, breng ik graag de discussie op gang", aldus Collins.

De speler van 2,13 meter speelde tot nu toe voor zes clubs. In 2003 haalde hij met de New Jersey Nets de finale van de play-offs. Zijn contract met de Washington Wizards is na dit seizoen afgelopen. Hij is druk op zoek naar een nieuwe club want hij wil op het hoogste niveau blijven spelen.

NBA-chef David Stern noemt Collins een gerespecteerde speler. Hij zegt dat de bond trots is op het feit dat de basketballer het voortouw neemt in de belangrijke kwestie.

Een paar maanden geleden kwam de Amerikaanse voetbalinternational Robbie Rogers uit de kast, maar hij stopte daarna meteen met zijn sportcarrière.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl