Karzai erkent betalingen uit VS

De Afghaanse president Karzai heeft toegegeven dat zijn bureau voor de nationale veiligheid gedurende tien jaar contante betalingen heeft ontvangen uit de Verenigde Staten. Karzai reageerde in Finland op een artikel in de New York Times over de betalingen, dat was gebaseerd op bronnen binnen de CIA.

De krant zegt dat tientallen miljoenen dollars zijn afgeleverd in koffers, rugzakken en soms in plastic zakken. Er is geen officiële reactie van de CIA op het artikel.

Ander bedrag

Karzai zegt dat het om veel lagere bedragen gaat dan de New York Times meldt, maar een concreet bedrag noemt hij niet. Het geld was volgens de president bestemd voor hulp aan zieken, huisvesting en "operationele doeleinden".

Volgens de New York Times lijkt het er niet op dat de Amerikanen aan invloed hebben gewonnen met de betalingen. Eerder is de corruptie erdoor aangewakkerd. Veel geld zou rechtstreeks naar krijgsheren zijn gegaan, waarmee de Amerikaanse strategie in Afghanistan werd ondermijnd.

Een voormalige veiligheidsadviseur van Karzai noemt de betalingen "spookgeld: het kwam in het geheim en het ging in het geheim".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl