NOS NieuwsAangepast

Afschieten damherten toegestaan

Damherten die buiten het leefgebied in de Amsterdamse Waterleidingduinen en Zuid-Kennemerland lopen, mogen worden afgeschoten. Dat heeft de rechter beslist.

De Faunabeheereenheid Noord-Holland wil de herten afschieten omdat er vaak aanrijdingen zijn met de dieren en omdat ze schade aanrichten aan de landbouw.

De Faunabescherming probeerde het afschieten te voorkomen. De organisatie vroeg de provincie andere maatregelen te treffen, zoals het plaatsen van hekken en het verlagen van de snelheid op de weg langs het gebied.

Volgens de rechter hebben die maatregelen niet voldoende effect gehad en is het niet mogelijk de schade die de dieren aanrichten tot een aanvaardbaar niveau te beperken. Daarom mag de provincie de damherten afschieten.

Minder schade

De Faunabescherming noemt het besluit "teleurstellend". Volgens de stichting staat het hek er pas een half jaar en is dat niet lang genoeg om te kunnen bepalen of de maatregel werkt. Ook richten de damherten volgens Faunabescherming veel minder schade aan dan de provincie opgeeft. "Er zijn nauwelijks landbouwbedrijven in de buurt van het leefgebied van de damherten", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl