NOS NieuwsAangepast

Spanje wil uitstel begrotingsnorm

Spanje zal pas in 2016 kunnen voldoen aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent. Dat maakte de regering zojuist bekend in een persconferentie.

De regering komt met een hervormingsplan voor de komende jaren om de overheidsuitgaven te verlagen, de economie een duw in rug te geven en iets te doen aan de hoge werkloosheid. Met dit landelijke plan wil de regering niet alleen opnieuw bezuinigen maar ook Brussel overtuigen.

Dit jaar zou Spanje maximaal een begrotingstekort moeten halen van 4,5 procent. Maar vorig jaar kwam het uit op 10,6 procent van het bbp onder meer doordat de Spaanse regering steun gaf aan de noodlijdende Spaanse banksector.

6,3 procent

De regering hoopt dat de Europese Commissie uitstel zal geven om de 4,5 procent te halen en de norm zal bijstellen naar 6,3 procent voor dit jaar. Eind mei wordt bekend of Brussel inderdaad overtuigd is van de maatregelen die Spanje neemt.

De regering gaat ervan uit dat er in 2014 weer economische groei zal zijn. De regering blijft bezuiningen en wil onder meer de schatkist vullen door de inkomstenbelasting die eerder werd verhoogd, niet te verlagen. Dat was eerder wel beloofd.

De Spaanse regering staat in tweestrijd. Er moet worden bezuinigd, maar intussen neemt het aantal werklozen nog altijd toe en zit de Spaanse economie al zeven kwartalen achtereen in een krimp. Gisteren werd bekend dat er meer dan 6 miljoen Spanjaarden zonder werk zitten. Er zijn zo'n twee miljoen huishoudens waar niemand betaald werk heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl