Hof: zwaardere straf Robert M.
Robert M. is in hoger beroep veroordeeld tot negentien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het misbruiken van tientallen kinderen. Dat is een jaar meer dan eerder door de rechtbank was opgelegd.
Het Openbaar Ministerie had 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.
De advocaten van M. vonden dat hun cliënt een kortere celstraf moest krijgen dan de rechtbank had opgelegd, omdat M. dan sneller met zijn tbs-behandeling zou kunnen beginnen.
Schadevergoeding
Ook zeggen ze dat een deel van het bewijsmateriaal onrechtmatig verkregen is; de doorzoeking van het huis van M. zou onrechtmatig zijn geweest. Het gerechtshof vindt echter dat de politie wel fouten heeft gemaakt, maar dat die niet tot bewijsuitsluiting mogen leiden.
De verdediging had ook gevraagd om een lagere straf omdat Robert M. uitvoerig heeft meegewerkt na zijn arrestatie. Maar volgens het hof zijn veel kinderen vaak en ernstig misbruikt en daartegen kan medewerking van M. niet opwegen.
Het gerechtshof in Amsterdam heeft verder bepaald dat de ouders van de slachtoffers niet rechtstreeks als slachtoffer kunnen worden gezien. Voor een mogelijke schadevergoeding moeten ze naar de civiele rechter, zegt het hof.
Richard van O.
Voor het hoger beroep werkte Robert M. mee aan een nieuw psychiatrisch onderzoek. Eerder werd hij door het Pieter Baan Centrum verminderd toerekeningsvatbaar bevonden. Uit het tweede onderzoek kwam dezelfde conclusie en het gerechtshof neemt die conclusie over.
Richard van O., de man van Robert M., kreeg van het hof 4,5 jaar cel. Dat is minder dan de zes jaar die door de rechtbank was opgelegd en een stuk minder dan de twaalf jaar die het OM had geëist. Justitie vindt dat medeplegen bewezen is, maar het gerechtshof zegt dat er alleen bewijs is voor medeplichtigheid.