NOS NieuwsAangepast

N-Korea wil niet praten met zuiden

Noord-Korea wil niet met Zuid-Korea praten over het gemeenschappelijke industriecomplex Kaesong. Het zuiden had gisteren met harde maatregelen gedreigd als de Noord-Koreanen niet aan de onderhandelingstafel zouden aanschuiven.

Een Noord-Koreaanse overheidswoordvoerder noemde die opstelling "misleidend" en zei dat dergelijke eisen "slechts de definitieve vernietiging van Zuid-Korea zullen versnellen".

"Als de marionetten in het zuiden de realiteit niet onder ogen zien en doorgaan met het verergeren van de situatie, dan zijn wij gedwongen om als eersten onherroepelijk en doorslaggevend ernstige maatregelen te nemen", zei de woordvoerder.

Tekort

Begin deze maand trok het communistische regime in Pyongyang alle arbeiders uit Kaesong terug en sloot de toevoer van goederen af. Het complex ligt in Noord-Korea. Voor de ongeveer 175 Zuid-Koreaanse werknemers die nog in Kaesong zitten, dreigt nu een tekort aan voedsel en medicijnen. Seoul had daarom aangedrongen op gesprekken met het noorden.

In de Zuid-Koreaanse fabrieken werkten ruim 50.000 Noord-Koreanen en enkele honderden Zuid-Koreanen, voornamelijk als leidinggevenden.

De Zuid-Koreaanse president overlegt later vandaag met haar ministers over de situatie in Kaesong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl