NOS NieuwsAangepast

VEB stelt Imtech-top aansprakelijk

De voormalige top van technisch dienstverlener Imtech heeft beleggers misleid door onjuiste cijfers te publiceren. Dat vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De VEB stelt daarom voormalig bestuurders, de huidige commissarissen en het bedrijf zelf aansprakelijk voor de schade die beleggers hebben geleden.

Cijfers over 2012 blijken achteraf niet te kloppen. In Duitsland deed het management aan creatief boekhouden en in Polen liep een grote opdracht voor een pretpark spaak. Dat kost Imtech honderden miljoenen euro's.

Beter toezicht

Sinds de problemen begin februari aan het licht kwamen, is de koers van het aandeel meer dan gehalveerd. Beleggers hebben 800 tot 900 miljoen euro schade geleden, aldus de VEB.

De VEB stelt niet alleen oud-topman Rene van der Bruggen en de voormalige financiele topman Boudewijn Gerner verantwoordelijk, maar ook de commissarissen, die beter toezicht hadden moeten houden. Zij hebben beleggers verder misleid door te communiceren dat alles in orde was, aldus de beleggersvereniging. Ook accountant KPMG heeft wat uit te leggen, vindt de VEB.

De vereniging wil voor 20 mei een reactie van de voormalige top.

Imtech maakte afgelopen dinsdag bekend dat de problemen in Duitsland nog erger bleken te zijn dan gedacht. Het bedrijf stelt de publicatie van de jaarcijfers verder uit tot juni. Vanwege slechte marktomstandigheden in Nederland en Duitsland schrapt Imtech vooral in deze landen 1300 banen, aldus het bedrijf eerder deze week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl