NOS NieuwsAangepast

Corporaties naar rechter om salaris

Bestuurders en toezichthouders van woningcorporaties stappen naar de rechter. Ze willen zo voorkomen dat minister Blok flink in hun salaris gaat snijden. Volgens de minister wordt er nog steeds te veel verdiend door de top van de woningcorporaties.

Vooral een regeling die minister Blok heeft bedacht voor de woningcorporaties zit de bestuurders en toezichthouders dwars. Volgens de corporaties kan het salaris van een bestuurder door die regeling met 40 tot 70 procent teruglopen, afhankelijk van het aantal woningen dat een corporatie beheert.

Balkenendenorm

Sommige bestuurders vrezen dat ze hun huis moeten verkopen als de regeling van Blok doorgaat. Daarnaast zijn de woningcorporaties bang dat capabele bestuurders afhaken omdat het salaris niet langer in verhouding staat tot de verantwoordelijkheden.

Blok noemt het "logisch" dat hij de salarisregeling verandert. "Bestuurders en directeuren van corporaties werken voor mensen met een kleine beurs. Ik vind dat daar geen hoge salarissen bij horen."

Er zijn volgens Blok corporaties waar de salarissen worden betaald die ver boven die van ministers liggen. Volgens de woningcorporaties verdient 95 procent van de nieuwe bestuurders minder dan de Balkenendenorm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl