NOS NieuwsAangepast

VS: aanwijzingen sarin-aanval Syrië

De Verenigde Staten beschikken over inlichtingen die erop wijzen dat Syrië chemische wapens heeft gebruikt. Van doorslaggevend bewijs is nog geen sprake.

Minister Hagel van Defensie zei tijdens een bezoek aan Abu Dhabi dat inlichtingendiensten er met "met uiteenlopende mate van zekerheid" vanuit gaan dat het Syrische regime op kleine schaal chemische wapens heeft gebruikt in Syrië. Het zou gaan om het zenuwgas sarin.

Minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei dat er in Syrië twee incidenten zijn geweest waarbij chemische wapens zijn gebruikt.

"Ondersteunend bewijs"

Amerikaanse functionarissen benadrukken dat er "geloofwaardig en ondersteunend bewijs" gevonden moet worden, voordat er definitieve uitspraken worden gedaan.

Zo is er nog niets bekend over hoeveel wapens zijn ingezet, waar dit gebeurde en of er slachtoffers waren. Ook moet worden uitgezocht of de wapens opzettelijk zijn ingezet of dat er sprake was van een vergissing.

Obama

President Obama zei vorig jaar dat de VS tot actie zal overgaan als er in de strijd in Syrië chemische wapens zouden worden ingezet.

Een anonieme zegsman zei tegen de New York Times: "Het is precies vanwege deze rode lijn dat we absolute zekerheid moeten krijgen. De lat ligt voor de VS hoger dan voor wie dan ook, zowel vanwege onze mogelijkheden als vanwege onze geschiedenis in Irak."

Hij verwijst daarmee naar de invasie in Irak in 2003, die bedoeld was om Saddam Hoessein te verdrijven. Voor de inval beschuldigde de Amerikaanse regering Irak er onder meer van dat het massavernietigingswapens bezat. Dat bleek later onjuist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl