NOS NieuwsAangepast

Wie betaalt de dokter?

Voortaan kan iedereen nagaan of zijn of haar dokter geld krijgt van een farmaceutisch bedrijf. De gegevens kunnen worden opgezocht in het nieuwe transparantieregister. Daarin staan de financiële banden die medicijnfabrikanten hebben met artsen, apothekers en verpleegkundigen.

Als een arts geld krijgt omdat hij een lezing geeft of een artikel schrijft voor een farmaceutisch bedrijf, moet dat gemeld worden. Dat moet ook als een farmaceutisch bedrijf geld geeft voor onderzoek of een project, in ruil voor naamsvermelding.

Bedragen boven de 500 euro moeten gemeld worden. In het nu geopende transparantieregister op internet staan zo'n 4000 namen van medische personen en organisaties.

Kritiek

Huisarts Hans van der Linde is kritisch over het register. Hij juicht de komst ervan toe, maar is bang dat het systeem niet gaat werken. "De werkelijk grote bedragen die gegeven worden aan medisch specialisten voor onderzoek komen er niet in. En dan gaat het om tonnen," zegt hij.

Van der Linde: "Specialisten zijn belangrijk voor de industrie omdat ze een rol spelen in de marketing. Zij fungeren tijdens cursussen als medische opinieleiders en verkondigen dan standpunten die op gespannen voet staan met goede geneeskunde".

Conflict

Van der Linde vocht vorig jaar nog een conflict uit met Roel Coutinho van het RIVM, die hij beschuldigde van lippendienst aan de industrie. Hij won de rechtszaak die het RIVM daarover tegen hem had aangespannen.

Geldstromen ten behoeve van klinisch onderzoek blijven inderdaad buiten beschouwing. Daarvoor is er al het register van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek, maar dat register is voor mensen zonder specifieke kennis nauwelijks te raadplegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl