NOS NieuwsAangepast

Nikolic vraagt vergeving Srebrenica

De Servische president Tomislav Nikolic heeft in Bosnië om vergeving gevraagd voor "de misdaden die zijn begaan in naam van ons land en van ons volk". Nikolic is in Bosnië erg omstreden omdat hij ontkent dat de massamoord in Srebrenica in 1995 een genocide was.

Die ontkenning neemt hij in een interview met het Bosnische televisiestation BHT niet terug. Op de vraag of hij de moord op duizenden mannen en jongens in Srebrenica een genocide vindt, zegt hij dat alles wat tijdens de oorlogen in voormalig Joegoslavië gebeurde, kenmerken van genocide had. Wel biedt hij excuses aan voor de moordpartij. "Ik vraag vergiffenis voor Servië wegens de misdaden in Srebrenica."

Betrekkingen verbeteren

Het Joegoslavië-tribunaal en het Internationaal Hof van Justitie hebben de massamoord in het Bosnische stadje als genocide bestempeld. De moslimenclave, die onder bescherming stond van Nederlandse VN-militairen, werd in juli 1995 door het leger van de Bosnische Serviërs ingenomen.

Enkele fragmenten uit het interview met Nikolic zijn gepubliceerd. Het hele gesprek wordt op 7 mei uitgezonden. Daarin kondigt de president ook aan dat hij Srebrenica gaat bezoeken.

Nikolic is in Bosnië voor een staatsbezoek, waarmee hij de onderlinge betrekkingen wil verbeteren. Die zitten in het slop, onder meer door zijn eerdere uitspraken over Srebrenica. Hoogwaardigheidsbekleders van de Bosnische moslims weigerden door die controverse vorig jaar zijn inauguratie bij te wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl