NOS NieuwsAangepast

Weekers moet opheldering geven

De oppositie wil van staatssecretaris Weekers van Financiën weten wat hij precies wist van de fraude met huur- en zorgtoeslagen. Hij zou dinsdag in de Tweede Kamer geen volledige helderheid hebben gegeven.

CDA-Tweede Kamerlid Omtzigt zegt dat er op het ministerie signalen waren waar niets mee is gedaan. Zo is er een rapport waarin de fraude staat beschreven. "Ik wil weten wanneer dat is binnengekomen en wat ermee is gebeurd."

Zijn SP-collega Bashir vindt dat Weekers "heel wat uit te leggen heeft". De SP wil vandaag nog een debat in de Tweede Kamer met de staatssecretaris en met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Specifieke geval

Weekers zei in de Tweede Kamer dat hij niet wist dat een bende toeslagen incasseert van Bulgaren die niet in Nederland wonen. Medewerkers van de Belastingdienst zeggen dat de staatssecretaris "jokt". Hij had eerder kunnen ingrijpen omdat hij wel degelijk geïnformeerd was, zeggen deze ambtenaren.

Weekers weerspreekt dat. Tegen BNR-Nieuwsradio zei hij dat hij pas vorige week van de zaak hoorde toen KRO-Brandpunt hem daarmee confronteerde. Hij wist wel dat bendes met zorg- en huurtoeslagen fraudeerden, maar "dit specifieke geval heeft mijn bureau niet bereikt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl