NOS NieuwsAangepast

Vader Boston-verdachten naar VS

De vader van de broers die verdacht worden van de bomaanslag in Boston, reist morgen van de Russische deelrepubliek Dagestan naar de VS. De ouders hebben gisteren in hun woonplaats in het zuiden van Rusland met inspecteurs van de Amerikaanse federale politie FBI gesproken.

Vader Anzor Tsarnajev zal in de VS met de autoriteiten meewerken aan het onderzoek naar de aanslag. Hij heeft gezegd dat hij denkt dat zijn kinderen onschuldig zijn en worden afgeschilderd als daders omdat ze moslims zijn.

Volgens familieleden wil de vader het lichaam van hun zoon Tamerlan Tsarnajev meenemen naar Rusland om hem daar te begraven. Tamerlan werd door de politie doodgeschoten tijdens de jacht op de broers na de aanslag van vorige week maandag.

Moslimextremist

Volgens bronnen dichtbij het onderzoek naar de aanslag heeft de Russische geheime dienst FSB in 2011 ook de Amerikaanse inlichtingendienst CIA getipt heeft over Tamerlan Tsarnajev. Eerder werd al bekend dat de FBI was ingelicht.

De Russen waarschuwden dat Tamerlan zich mogelijk zou ontwikkelen tot een moslimextremist. Hij werd opgenomen in een Amerikaanse database van personen die van terrorisme worden verdacht. Maar er waren geen aanwijzingen dat Tsarnajev zich bij een terreurgroep had aangesloten.

De CIA-heeft Tamerlan wél in een database met mogelijke terroristen gezet. In deze database, de Terrorist Data Identities Datamart Environment (TDID), stonden vorig jaar 745.000 namen. Onderzoekers bekijken of mensen op deze lijst echt verdacht zijn en of ze banden met andere mogelijke verdachte personen hebben. Als daarvoor aanwijzigen worden gevonden, komen ze op een andere lijst van mensen die in de gaten worden gehouden. Dergelijke informatie heeft de CIA bij Tamarlan nooit gevonden.

Ontsteker

In Boston zijn delen van de ontsteker gevonden waarmee de bommen tot ontploffing zijn gebracht. De daders moeten relatief dicht in de buurt van de aanslagplek zijn geweest om de explosieven te activeren, blijkt uit het onderzoek.

In de aanklacht tegen de overlevende verdachte, Dzjochar Tsarnajev, staat dat hij kort voor de explosies is gezien met een mobiele telefoon in zijn hand. Mobieltjes worden vaak in oorlogsgebieden gebruikt om bommen te laten ontploffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl