NOS NieuwsAangepast

Oppositie kritisch over zorgakkoord

SP, PVV, CDA, GroenLinks en 50Plus hebben veel kritiek op het zorgakkoord dat het kabinet vandaag met werkgevers en werknemers heeft gesloten.

SP-Tweede Kamerlid Leijten heeft geen goed woord voor het akkoord over. "De boekhoudstaatssecretaris" van Rijn heeft winst geboekt: "De bezuinigingen staan recht overeind, alleen de rekening is verplaatst". Dat de Abvakabo het akkoord niet gesteund heeft, vindt Leijten geen goed teken.

Gedrocht

De PVV spreekt van een "gedrocht" van een akkoord. Tweede Kamerlid Fleur Agema hoopt dat de protestgolf in het land vanwege het koningslied, een vervolg krijgt met het zorgakkoord. "Tienduizenden verliezen hun baan en duizenden ouderen mogen vervuilen en verkommeren. Voor hen geen hand over het hart", aldus Agema.

50Plus vreest dat mensen die graag thuis willen blijven wonen dat door de plannen minder goed kunnen. "Trek dit akkoord vandaag nog terug", adviseerde Henk Krol.

Het CDA vindt dat de bezuinigingen op de thuiszorg nog steeds te extreem zijn. Volgens Mona Keijzer gaat het om een "vestzak-broekzakakkoord". Ook vindt zij het "jammer dat een akkoord over banen is, terwijl het meer over kwetsbare mensen zou moeten gaan".

Nullijn

GroenLinks vraagt zich af of de nullijn wel echt van tafel is.

Minister Schippers verzekerde de Kamer dat de nullijn echt van tafel is en dat ze in augustus niet opnieuw met een bezuiniging komt.

Ook D66, ChristenUnie en SGP hebben nog veel vragen over het akkoord. Zo vraagt D66 zich af waar de financiële bijsluiter van het akkoord is. Ook ChristenUnie, en SGP willen meer over de uitwerking weten, maar de partijen zijn wel positief dat het akkoord er is.

Gematigd positief

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is gematigd positief over het zorgakkoord. Wel vinden de gemeenten dat ze te weinig betrokken zijn geweest bij het overleg over het zorgbeleid. Ze wijzen erop dat zij verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van veel zorgtaken.

De VNG is tevreden over de afspraak dat meer mensen gebruik kunnen maken van huishoudelijke hulp en de dagbesteding dan in het regeerakkoord was afgesproken. Maar voor de uitvoering moet voldoende geld beschikbaar worden gesteld, benadrukt de VNG.

Eerste Kamer

Het zorgakkoord krijgt niet automatisch een meerderheid in de Eerste Kamer. Om de plannen er door te krijgen, zal de coalitie steun van andere partijen nodig hebben omdat VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl