NOS NieuwsAangepast

Daling verkeersdoden; toch zorgen

De ANWB, de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland (VVN) maken zich er zorgen over dat het aantal verkeersdoden in Nederland niet meer afneemt.

Vanochtend maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat er vorig jaar 650 mensen om het leven kwamen bij een verkeersongeluk; elf minder dan in 2011.

Geringe daling

De ANWB noemt deze daling heel gering en wijst erop dat het aantal verkeersdoden al drie jaar min of meer gelijk blijft.

De bond herinnert minister Schultz van Haegen aan de doelstelling om het aantal verkeersdoden terug te brengen tot 500 in 2020. "Dat streven raakt nu uit zicht. Dat aantal gaan we zo niet halen." Ook wijst de ANWB erop dat het aantal verkeersgewonden flink is gestegen.

"Zorgelijk"

De Fietsersbond vindt het zorgelijk dat het aantal verongelukte fietsers het afgelopen jaar gelijk is gebleven: 200. In 2011 was er nog een flinke stijging.

De Fietsersbond pleit voor meer 30-kilometerzones binnen de bebouwde kom. "Want de meest ernstige ongelukken gebeuren door een botsing met een auto. Naarmate de snelheid lager is, neemt het risico op ernstig letsel af."

Ouderen

VVN maakt zich vooral zorgen over het feit dat steeds meer ouderen slachtoffer worden van een verkeersongeluk. Weliswaar daalde het aantal slachtoffers boven de 80 flink; onder 60- tot 80-jarigen steeg het juist tot 96.

"Ook zijn er elk jaar 9000 gewonden door enkelvoudige fietsongevallen als gevolg van bijvoorbeeld stoeprandjes, hobbels in de weg en smalle fietsstroken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl