NOS NieuwsAangepast

Resultaten Gasunie weer op peil

Gasunie, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het transport van het gas in Nederland, heeft vorig jaar winst geboekt. In 2012 kwam de nettowinst van het bedrijf uit op 359 miljoen euro. Dat is fors meer dan het resultaat van het jaar ervoor.

In 2011 leed het bedrijf nog een verlies van 600 miljoen euro. Dat kwam door een afboeking van 1,3 miljard euro. Die was vooral het gevolg van nieuwe regels van kartelwaakhond NMa. Daardoor mocht Gasunie minder geld vragen voor het gebruik van het leidingnet. Door betere resultaten en een herstructurering kon Gasunie dat verlies nu dekken.

Europa

De omzet van Gasunie kwam in 2012 wel weer lager uit. De aandeelhouder van Gasunie, de Nederlandse Staat, ontvangt een dividendbetaling van 215 miljoen euro.

De topman van Gasunie, Paul van Gelder, zegt trots te zijn op de resultaten en zegt dat de positie van het bedrijf in Europa in een snel tempo aan het veranderen is. Aardgas dreigt steeds meer te worden weggedrukt uit de energiesector in Europa. Maar, zo benadrukt Gasunie, juist aardgas zal een sterke rol in de overgang naar een duurzame energievoorziening spelen. "Alleen de combinatie van hernieuwbare energiebronnen en gas zal op de lange termijn vanuit een milieu- en kostentechnisch oogpunt houdbaar zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl