NOS NieuwsAangepast

Aflossen hypotheek niet altijd slim

Vereniging Eigen Huis (VEH) raadt aan om goed te onderzoeken of het wel verstandig is om de hypotheek vervroegd af te lossen. Mensen die maandelijks weinig geld overhouden om te sparen, doen er beter aan om een eigen buffer op te bouwen voor onvoorziene omstandigheden in plaats van te helpen de buffers van de banken te verhogen, stelt een woordvoerder. De vereniging krijgt veel vragen binnen over extra aflossen.

"Je kunt je geld maar één keer uitgeven, dus kijk heel erg goed waar je het aan uitgeeft. Hou in ieder geval genoeg reserve voor uitgaven die er aan kunnen komen, zoals het opknappen van je huis. Want als je daar nou weer geld voor moet gaan lenen dan ga je enorm veel meer rente betalen", zegt een woordvoerder.

Meer extra aflossen

De VEH spreekt wel van een "omslag in het denken over hypotheken". Vandaag werd bekend dat huizenbezitters dit jaar veel meer extra zijn gaan aflossen op hun hypotheken. Uit een rondgang door de NOS bleek dat er bij de drie grootste banken 40 tot 50 procent extra is afgelost.

Daarmee wordt een stijgende trend van vorig jaar in steeds hoger tempo voortgezet. In 2012 ontvingen de banken al 20 tot 50 procent meer aan aflossingen dan in 2011.

"Bijna één op de vijf van onze klanten heeft een extra aflossing gedaan", zegt Paulus de Wilt, directeur Particulieren van ABN Amro.

Restschuld

Belangrijke reden voor mensen om extra af te lossen is het toegenomen schuldbewustzijn. Veel huizenbezitters zien dat hun woning minder waard wordt dan de hypotheekschuld. Ze lossen af om niet met een restschuld te blijven zitten.

Bovendien is de spaarrente intussen zo laag, dat het voor veel mensen ook financieel gunstiger is om af te lossen. De meeste banken geven hooguit 2 procent spaarrente en dan rekent de fiscus over het spaargeld ook nog vermogensbelasting. In de praktijk is het, ondanks de hypotheekrenteaftrek, dan al snel voordeliger om met het spaargeld de hypotheekschuld te verlagen.

Ook de ABN Amro-directeur stelt dat het verstandig is om niet alleen naar de financiële kant van de zaak te kijken. "Aflossen geeft natuurlijk minder flexibiliteit dan wanneer je het op een spaarrekening hebt staan. Dus voor klanten die bang zijn dat ze wellicht werkloos worden of andere tegenvallers verwachten, is het soms beter om een buffer aan te houden."

Trend

Dit jaar hebben 12.000 klanten van ABN Amro besloten om hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een hypotheek die wél aflost. In totaal hebben klanten bij ABN Amro voor een bedrag van 647 miljoen euro vervroegd afgelost op hun hypotheek.

Bij Rabobank en ING waren de extra aflossingen in de eerste twee maanden van dit jaar zelfs 50 procent hoger dan een jaar eerder. Deze banken willen niet vrijgeven om welke bedragen het gaat. Bij SNS Reaal gaat het om "enkele tientallen miljoenen".

"Als deze trend zich doorzet, wat ik verwacht, dan zal de totale schuldenberg in Nederland dit jaar voor het eerst afnemen. Dat is goed nieuws voor de economie", stelt directeur De Wilt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl