NOS NieuwsAangepast

Wie is Ton Heerts?

Een jaar geleden begon Heerts aan de opdracht zoveel mogelijk FNV-bonden te begeleiden naar een nieuwe vakbeweging. De FNV bleek eerder tot op het bot verdeeld en door interne ruzies lamgeslagen.

Op verzoek van de voorzitters van de aangesloten bonden begon Heerts aan een interne vernieuwing. De opdracht was om een organisatie op te zetten waarin de leden centraal staan en niet langer de bestuurders het voor het zeggen hebben.

"Dat interne bestuurlijke geneuzel moet ophouden. We moeten weer meedoen, zorgen dat we erbij zijn in Den Haag, maar ook lokaal. Bij elk overleg geldt wel dat je compromissen moet sluiten. Onze kracht is dat we op abstractieniveau met werkgevers en politici kunnen meespreken over de ordening van het land, waarbij wij uitgaan van eerlijk verdelen en niet alles naar het groot-kapitaal. We overleggen zolang het kan. Anders trillen de klinkers", zei Ton Heerts vorig jaar in een interview met de horecabond FNV.

Sociaal akkoord

Ton Heerts, geboren in Tubbergen in 1966, was van 2006 tot 2010 Kamerlid voor de PvdA. Hij had daarvoor al vakbondswerk gedaan als voorzitter van de militairenvakbond AFMP en was als lid van het federatiebestuur betrokken bij onderwerpen als arbeidsmarkt, sociale zekerheid, arbeidsomstandigheden en gezondheidszorg.

De afgelopen maanden voerde Heerts gesprekken met de werkgevers over het sociaal akkoord met het kabinet. In interviews liet Heerts herhaaldelijk weten dat dit niet zijn meest vrolijke periode als (interim-)voorzitter was.

Uiteindelijk lukte het hem wel om met werkgevers en kabinet tot afspraken te komen. Een ruime meerderheid van het voorlopig ledenparlement van de nieuwe FNV steunt de afspraken in het sociaal akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl