NOS NieuwsAangepast

"Link terreurplan Canada met Iran"

Het openbaar ministerie in Canada zegt dat de twee terrorismeverdachten die gisteren zijn opgepakt instructies en raad hebben gekregen van al-Qaida-leden in Iran.

Volgens het Canadese OM wilden de twee in de buurt van Toronto een aanslag plegen op een passagierstrein. Als dit klopt, was dit de eerste keer dat Canada een doelwit voor al-Qaida was.

Een van de twee mannen, een Tunesiër (30), verscheen voor een rechtbank in Montreal. Hij zegt dat de beschuldigingen vals zijn. De ander (35) komt uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij verscheen voor een rechtbank in Toronto en zweeg.

Onderdak

Iran ontkent dat al-Qaida op zijn grondgebied actief is. "Iran en groepen als al-Qaida passen niet bij elkaar, noch politiek noch ideologisch", zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. Iran is officieel sjiitisch, al-Qaida soennitisch.

Toch biedt Iran sinds de door de VS geleide inval in Afghanistan in 2001 onderdak aan al-Qaida, zeggen westerse inlichtingendiensten.

De VS loofde vorig jaar nog een beloning uit voor tips die tot de aanhouding zouden leiden van twee al-Qaida-leiders in Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl