NOS NieuwsAangepast

Japan: China met geweld verjagen

De Japanse premier Abe zegt dat China "met geweld zal worden verjaagd" als er voet aan land wordt gezet op een betwiste groep eilanden in de Oost-Chinese Zee. Zowel China als Japan claimt de soevereiniteit over de onbewoonde eilanden.

Acht Chinese patrouilleschepen varen in de buurt van de eilanden. In het parlement zei Abe dat Japan nooit zal toestaan dat China aan land gaat op de eilanden.

Rond de eilanden voeren ook zo'n tien Japanse vissersboten met activisten. Schepen van de Japanse kustwacht bleven in de buurt. De Japanners vertrokken toen de Chinese patrouilleschepen verschenen.

Herdenking

De twee landen hebben al jaren een conflict over de eilandjes. Dat laaide vorig jaar op toen Japan een aantal eilanden kocht van een Japanse investeerder. China zag die aankoop als een vijandige daad.

De spanning tussen de landen was vandaag al opgelopen door een jaarlijkse herdenking in Tokio. Bijna 170 parlementariërs herdachten vanochtend bij een tempel alle Japanners die tijdens oorlogen zijn omgekomen.

Onder de mensen die worden herdacht zijn ook veertien oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog. Landen als China en Zuid-Korea protesteren al jaren tegen de herdenking, omdat die agressie zou verheerlijken. Ze vinden dat Japan zijn historische verantwoordelijkheid moet nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl