Rol Sharia4Holland bij jihadreizen

Radicale islamistische bewegingen als Sharia4Holland, Street Dawah en Behind Bars spelen een rol bij de sterke toename van jihadisten die vanuit Nederland naar Syrië reizen om daar te gaan vechten. Dat concludeert de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD in het jaarverslag.

Bij deze groeperingen ontmoeten gelijkgestemden elkaar. De groepsdynamiek zorgt ervoor dat mensen snel radicaliseren, stelt de AIVD. Bovendien zijn enkele kernleden van Sharia4Holland zelf ook naar Syrië gereisd om deel te nemen aan de strijd.

Geweld

Vorig jaar waren Sharia4Holland en Behind Bars actief in Nederland met onder meer een betoging in Amsterdam en een steunbetuiging aan Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, bij de gevangenis in Vught. Door hun opvattingen creëren ze een klimaat waarin het gebruik van geweld acceptabeler wordt, aldus de AIVD.

In het buitenland zijn dergelijke bewegingen al veel militanter geworden. Zo dreigen vergelijkbare groeperingen in Duitsland al met aanslagen. Het is niet uit te sluiten dat aanhangers van de bewegingen in Nederland dezelfde kant opgaan, stelt de geheime dienst.

Al-Qaida

De kern van al-Qaida, het jihadistisch netwerk in Afghanistan en Pakistan, heeft volgens de AIVD door aanvallen met onbemande vliegtuigen zware klappen gekregen. Maar hoewel veel kopstukken zo om het leven zijn gebracht, blijft de terreurorganisatie in staat om aanslagen in het Westen te plannen.

De AIVD zegt vorig jaar zelf te hebben vastgesteld dat al-Qaida daadwerkelijk in staat is om daarvoor mensen op te leiden en instructies te geven. Vorige week werd bekend dat er in 2012 dankzij informatie van de AIVD elders in Europa drie jihadisten zijn opgepakt. Daarmee zou een aanslag zijn voorkomen.

Vijanden van de islam

De aanslag zou niet in Nederland moeten plaatsvinden. Maar Nederland blijft volgens de AIVD voor jihadisten wereldwijd, vooral op internet, één van de grootste vijanden van de islam. Dat bleek nog eens bij het uitkomen van de anti-islam film 'Innocence of Muslims'. Ten onrechte verwezen op internet diverse jihadisten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar Nederland als drijvende kracht achter de film.

"Zulke hardnekkige misvattingen worden vaak gevoed en versterkt door jihadistisch internet en kunnen gevolgen hebben voor de dreiging tegen Nederland'', schrijft de AIVD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl