NOS NieuwsAangepast

Veel beveiliging bij Frans parlement

In Parijs zijn honderden politiemensen en militairen op de been in verband met de stemming in het Franse parlement over het homohuwelijk. De autoriteiten houden er rekening mee dat de situatie uit de hand loopt als het parlement instemt met het huwelijk en de mogelijkheid voor homoparen om een kind te adopteren.

De afgelopen maanden is geregeld gedemonstreerd tegen het wetsvoorstel van de socialistische president Hollande. De meeste Fransen zijn voor het homohuwelijk, maar die steun wordt wel minder. Adoptie door homostellen is voor velen echter een stap te ver.

Het protest werd steeds grimmiger en gewelddadiger. Gisteren kreeg de parlementsvoorzitter een dreigbrief met poeder. De afzenders eisen dat de stemming wordt geschrapt. In het parlement zelf liep een debat over dit onderwerp vorige week uit op een vechtpartij tussen voor- en tegenstanders.

Formaliteit

De Franse Tweede Kamer en de Senaat stemden eerder al in met het wetsvoorstel, maar er kwamen nog wat wijzigingen en aanpassingen op het voorstel. Vandaag worden de 250 amendementen behandeld. Pas als dat gebeurd is, kan de homowet worden ingevoerd.

De stemming is een formaliteit: een meerderheid van de Assemblée nationale steunt het wetsvoorstel. De verwachting is dat er aan het eind van de middag of het begin van de avond wordt gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl