NOS NieuwsAangepast

Boston-verdachte knikt ja

Zwaargewond maar helder van geest heeft de nog levende verdachte van de aanslag in Boston gisteren een eerste verklaring afgelegd voor de rechter. Met aan zijn ziekenhuisbed twee aanklagers en drie advocaten die hem zullen bijstaan, beperkte de 19-jarige Dzjochar Tsarnajev zich vooral tot ja-knikken.

Tsarnajev - die schotwonden heeft in hoofd, nek, benen en hand - antwoordde op slechts één vraag 'nee', schrijft de New York Times op basis van het gespreksverslag. Tsarnajev zei zachtjes 'nee' toen hem werd gevraagd of hij een advocaat kan betalen.

Op andere vragen van het korte verhoor knikte de verdachte bevestigend. De eerste bevestiging gaf hij op de vraag of hij in staat was om antwoord te geven op enkele vragen van de rechter.

Rechten

Ook bevestigde Tsarnajev dat hij begreep wat zijn rechten zijn. Die werden hem kort daarvoor voorgelezen. Hij kreeg onder meer te horen dat hij het recht heeft om te zwijgen. Ook hoorde hij dat hij wordt verdacht van het gebruiken van een massavernietigingswapen, waarvoor hij de doodstraf kan krijgen.

Een dag eerder, op zondag, kreeg Tsarnajev al bezoek van FBI-agenten. Die maakten gebruik van een uitzonderingsregel van het ministerie van Justitie om verdachten te verhoren zonder hem te hoeven wijzen op zijn rechten. Bij die gelegenheid bekende Tsarnajev volgens de New York Times dat hij betrokken was bij de aanslag.

Over het motief van Tsarnajev werd de afgelopen dagen niets duidelijk. Mogelijk zegt Tsarnajev daar meer over op de volgende zitting, die werd vastgesteld op 30 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl