Kwart huurders woont "scheef"

Bijna een half miljoen huurders in de sociale sector heeft een inkomen boven de 33.000 euro en krijgt mogelijk te maken met een forse huurverhoging op 1 juli. Dat is ruim een kwart van alle huurders. Volgens de belastingdienst heeft elf procent een inkomen tussen 33.000 euro en 43.000 euro en zestien procent een inkomen boven 43.000 euro.

Dat schrijft minister Blok voor Wonen aan de Tweede Kamer. Blok gaat het 'scheefwonen' aanpakken en wil daarom de huren verhogen voor de hogere inkomens. Boven de 33.000 euro mag de huur met maximaal 4,5 procent worden verhoogd, boven de 43.000 euro met maximaal 6,5 procent.

Inkomensgegevens

De woningcorporaties moeten de informatie over de inkomens bij de belastingdienst opvragen. Volgens enkele woningcorporaties waren die gegevens onbetrouwbaar. In zijn brief schrijft de minister dat de grootste problemen inmiddels zijn opgelost. Volgens hem is van ongeveer 5 procent van de huurders niet bekend wat het inkomen is. Dat was twee maanden geleden nog zo'n 15 procent.

Niet alle woningcorporaties verhogen de huren. Uit onderzoek van de NOS bleek onlangs dat ongeveer 10 procent dit voorjaar al had besloten geen gebruik te maken van deze wettelijke mogelijkheid. Dat betekent dat niet alle huurders onder gelijke omstandigheden dezelfde huur betalen.

Volgens de minister is dat al jaren het geval. "Mensen met een hoog inkomen die al lang in hun huurwoning wonen, betalen vaak minder dan hun buren die minder verdienen maar nog niet zo lang in hun woning wonen", aldus de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl