NOS NieuwsAangepast

"Geen locatie dus dreiging lager"

De gemeente Leiden neemt de dreigbrief op internet minder serieus, omdat er geen concrete locatie voor een schietpartij in het bericht stond en er geen motief vermeld werd. Dat heeft de burgemeester bij het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen laten weten.

Gisteren werden alle scholen in de stad gesloten na een dreigbericht op internet, maar toen de post op 4chan door meerdere experts bekeken was, werd het dreigniveau afgeschaald. De scholen zijn vandaag gewoon weer open.

Geen garantie

Lenferink zei eerder niet hoe die experts tot hun conclusie kwamen, maar hij gaf bij Het Oog iets meer toelichting. "Wat in het bericht duidelijk ontbreekt, is dat in andere gevallen (bij schietpartijen, red.) er altijd een concrete school is aangewezen. Daarnaast valt ook altijd duidelijk te lezen waarom de dader zo boos is en wat de aanleiding is voor zijn actie. Daar is in de brief allemaal niets over te lezen."

Toch blijft ook vandaag nog de hele dag politie op de scholen aanwezig. Volgens Lenferink is dat zo, omdat geen van de experts hem durft te garanderen dat het bericht echt niet serieus is.

Alert blijven

De burgemeester noemt het verschrikkelijk dat één bericht op internet de stad in rep en roer kan brengen. "We zijn een open samenleving en in een open samenleving kan van alles gebeuren."

Hij verwijst daarmee aan de aanslag in Boston, vorige week. "Gewoon een hardloopwedstrijd waar mensen plezier in hebben en waar dan zoiets verschrikkelijks gebeurt. Dan weet je niet meer in zo'n samenleving hoe je daarmee om moet gaan. Dat betekent dat je zeer alert moet blijven op de signalen die er zijn."

Lenferink hoopt dat er snel een debat wordt geopend over hoe er moet worden omgegaan met dit soort zaken. "Ik heb nu deze koers gekozen. Ik denk nu nog dat dit een verstandige koers was. Ik zou precies hetzelfde weer doen, maar ik hoop wel dat we snel de conclusie kunnen trekken of het terecht was of niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl