NOS NieuwsAangepast

RTL: fiscus wist van toeslagfraude

De Belastingdienst weet al een jaar van de grootschalige toeslagfraude door Bulgaren, maar heeft staatssecretaris Weekers niet op de hoogte gesteld.

Ook is de fiscus niet met structurele maatregelen gekomen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een reconstructie.

Volgens RTL waren ambtenaren van de Belastingdienst in mei 2012 geïnformeerd over een vertrouwelijk politieonderzoek naar grootschalige fraude door Bulgaren.

Inschrijvingen

Ook heeft de gemeente Rotterdam vorig jaar contact gelegd met ambtenaren van de Belastingdienst, omdat het aantal inschrijvingen door Bulgaren explosief toenam. "De gemeente heeft toen een aantal zaken aangedragen die op fraude duidden", zegt een gemeentewoordvoerder bij RTL.

Gisteren werd bekend dat bendes uit Bulgarije op grote schaal fraude plegen met toeslagen en uitkeringen in Nederland. Uit onderzoek van KRO Brandpunt blijkt dat Bulgaren via georganiseerde reizen naar Nederland komen en zich laten inschrijven op een adres dat op naam staat van de Bulgaarse bende. Daarna worden bankrekeningen geopend en worden huur- en zorgtoeslagen aangevraagd.

In een reactie noemde staatssecretaris Frans Weekers van Financiën de fraude schokkend. "Het is onacceptabel dat de Nederlandse fiscus als pinautomaat wordt gebruikt", zei Weekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl