NOS NieuwsAangepast

Asbest sneller en veiliger weg

Door research-redacteuren Hugo van der Parre en Jikke Zijlstra

Asbest verwijderen kan voortaan veel veiliger, sneller en goedkoper dan nu gebeurt. Een nieuwe methode maakt het nemen van veiligheidsmaatregelen zoals het dragen van witte pakken en maskers overbodig.

Ook het onder druk 'inpakken' van ruimtes, hoeft dan niet meer. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft toestemming gegeven voor een experiment met deze werkwijze.

Bij de nieuwe werkwijze wordt een vloeistof of schuim op het asbest aangebracht. Het asbest hecht zich hieraan, waarna het eenvoudig kan worden opgeveegd en afgevoerd. Zo komen er geen asbestdeeltjes vrij en dat is gezonder voor werknemers en bewoners.

Meterkasten

Medewerkers hoeven geen beschermende kleding meer te dragen en bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon thuis blijven. De methode is bovendien veel minder arbeidsintensief en daarom ook goedkoper.

Corporatie De Kombinatie in Zeist laat als eerste in Nederland de methode toepassen. Dat gebeurt bij het weghalen van asbestkoord uit meterkasten in ruim 700 woningen in een flat. De nieuwe methode wordt al langer gebruikt in de Verenigde Staten, maar was tot nu toe niet toegestaan in Nederland. Na maanden van onderhandelen en testen, onder andere door TNO, zijn de Inspectie SZW en branchevereniging Ascert nu akkoord.

De Inspectie SZW controleert de komende weken geregeld hoe het schoonmaken van de meterkasten verloopt en of aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Balkons

Traditiegetrouw wordt asbest verwijderd in een hermetisch afgesloten ruimte met onderdruk ('containment'). Vervolgens wordt het asbest uit de woning gesloopt. Daarbij komen altijd vezels vrij. Deze vezels kunnen op langere termijn asbestkanker veroorzaken.

Het schoonmaken van de meterkasten in Zeist zou via de oude methode zo'n anderhalf jaar duren. Nu is de klus naar verwachting in een paar maanden klaar. Dat is belangrijk voor De Kombinatie: "Deze werkwijze is minder belastend voor de bewoners en de klus is sneller klaar. Bewoners hoeven hun huis niet uit, de balkons blijven toegankelijk en er lopen geen lugubere mannen in witte pakken rond", aldus directeur Willem de Bruin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl