NOS NieuwsAangepast

Nederlander bezuinigt op auto

Negen procent van de Nederlanders die vorig jaar hebben bezuinigd, heeft de auto weggedaan. Dat zegt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van onderzoek.

Volgens het Nibud heeft 70 procent van de Nederlanders in 2012 gesneden in de uitgaven. Negen procent van die groep gaf aan een auto te duur te vinden en heeft hem daarom van de hand gedaan.

Het is niet duidelijk of die groep nu geen auto meer heeft, of dat een eventuele tweede auto van de hand is gedaan. Het Nibud noemt het percentage hoog; volgens een woordvoerder toont het onderzoek aan dat bij veel mensen "het water tot aan de lippen staat".

Bezuinigen

Het aantal mensen dat bezuinigde was nog nooit zo groot, zegt het Nibud. Meer dan de helft van hen zit in de laatste fase van het bezuinigen, wat betekent dat ze bepaalde producten niet meer kopen. De rest bezuinigt door goedkopere producten te kopen.

De helft van de mensen die bezuinigen denkt dat er niet verder gekort kan worden in de uitgaven. Een kwart van de Nederlanders heeft nog nooit bezuinigd, al is een kwart van die groep wel van plan dat in de komende jaren te doen.

"Huishoudens hebben het zwaar. Overal wordt geld bijeen gesprokkeld, zo lijkt het", constateert het Nibud. Volgens het instituut worden "allerlei bezuinigingsstrategieën door elkaar heen gebruikt".

Koopjes jagen

De meestgenoemde bezuinigingsposten zijn luxe artikelen, zoals televisies en computers, uitgaan en etentjes, vakanties en abonnementen op kranten en tijdschriften. Ook wordt er gekort op kleding en energiekosten.

De belangrijkste bezuinigingsstrategie van de Nederlanders die op de kosten letten, is zoveel mogelijk producten in de aanbieding kopen. Zo'n 85 procent doet dat.

Stap twee is het minder kopen van producten, stap drie is genoegen nemen met minder kwaliteit of juist investeren in kwaliteit om er langer mee te kunnen doen. Zo laat 60 procent een kapot apparaat repareren, in plaats van een nieuwe te kopen.

De vierde en laatste stap is het stoppen met uitgaven, zoals niet op vakantie gaan of de auto wegdoen. Volgens het Nibud heeft die laatste fase grote gevolgen voor de levensstijl. Mensen proberen die stap daarom zo lang mogelijk uit te stellen, aldus het Nibud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl