NOS NieuwsAangepast

Kort nieuws rond de inhuldiging

Over acht dagen doet koningin Beatrix afstand van de troon en wordt Willem-Alexander ingehuldigd. Naast al het nieuws dat u van ons gewend bent, houden we u dagelijks op de hoogte van al het Oranjenieuws. Groot of klein, u vindt het laatste nieuws rond de troonswisseling in dit artikel, dat de hele dag wordt aangevuld.

EenVandaag-onderzoek

EenVandaag vroeg 10.000 kijkers wat ze van het Koningslied vinden. 82 procent vindt het lied slecht.

30 procent van de ondervraagden vond dat als alternatief het Wilhelmus moest worden gezongen op 30 april. De enquête werd gehouden voordat bekend werd dat het lied wordt behouden. Lees meer op EenVandaag.nl ...

Studentenweerbaarheden

De studentenweerbaarheden hebben vandaag geoefend voor Koninginnedag. In de eenheid zitten studenten die vanuit hun studentenvereniging in ceremoniële tenues een erehaag vormen als het staatshoofd langskomt.

Studentenweerbaarheden vechten al lang niet meer, maar ze bestaan nog wel in de studentensteden. Jaarlijks oefenen ze een aantal keer voor Prinsjesdag en nu dus ook voor 30 april.

De studentenweerbaarheden trainen samen met Defensie. Ook pasten ze op de militaire basis in Soesterberg hun tenues. Kijk op de site van NOS op 3 om meer te lezen over de voorbereiding van de studenten.

Amsterdam aangekleed

In Amsterdam is een begin gemaakt met de versiering van het centrum voor 30 april. Op het Centraal Station zijn grote banieren geplaatst in rood, wit en blauw, met de oranje letters W en A.

Later deze week zal hetzelfde design worden geplaatst op de overkapping van het station. Ook komt er dan een torendoek aan de Beurs van Berlage en wordt de Toren Overhoeks aan het IJ met dezelfde patronen versierd. Dat laatste gebeurt met abseilers die het doek bevestigen. Ook andere gebouwen in het centrum worden versierd.

Zendmasten

KPN, Vodafone en T-Mobile zetten op 30 april extra mobiele zendmasten in. Daarnaast zal het signaal van bestaande zendmasten worden versterkt. Hierdoor wordt de capaciteit van het netwerk met 35 tot 50 procent verhoogd. De providers gaan nog kijken waar de masten worden geplaatst.

"Inhuldigingsfeest niet in de war schoppen"

Het Nieuw Republikeins Genootschap is niet van plan om op 30 april het inhuldigingsfeest in de war te schoppen. "We willen de feestvreugde verhogen", zegt campagneleider Hans Maessen tegen het AD. "We willen niet protesteren, maar discussiëren." De republikeinen hebben opgeroepen witte kleding te dragen op 30 april, als actiekleur. Ook worden er witte ballonnen uitgedeeld. Het genootschap wil dat de monarchie wordt afgeschaft. Een koning kost volgens de vereniging te veel geld.

Feest in Muizenhuis

Ter ere van de troonswisseling verschijnt er ook een speciaal boekje van het Muizenhuis, 'Sam en Julia en het Grote Feest'. Het boekje zal bij de Koningsvaart worden aangeboden aan de dochters van Willem-Alexander. Daarnaast krijgen alle Amsterdamse leerlingen uit groep 1 tot en met 4 het boekje gratis aangeboden. Het is het derde deel van de populaire serie rond het enorme poppenhuis van Karina Schaapman.

Beste plek bij Koningsvaart

Mensen die op 30 april een glimp willen opvangen van het kersverse koningspaar, kunnen op drie plekken terecht: het Oeverpark in Amsterdam-Noord (ten westen van gebouw Overhoeks), aan de Noordwal ten oosten van gebouw Overhoeks of op de Sumatrakade op het Java-eiland (ten oosten van het Centraal Station). De Koningsvaart begint om 19.30 uur bij filmmuseum Eye, waar het koningspaar wordt toegezwaaid door filmsterren. De boottocht eindigt rond 21.30 uur bij het Muziekgebouw aan het IJ.

Oranje en Religie

Op Paleis het Loo in Apeldoorn is vanaf vrijdag de tentoonstelling 'Oranje en Religie' te zien. De tentoonstelling laat zien hoe religie in de loop van de eeuwen altijd een rol heeft gespeeld in het koninklijk huis. Voor de expositie zijn persoonlijke bezittingen geleend uit de koninklijke verzamelingen, zoals de gezangboeken van Willem van Oranje en koningin Anna Paulowna.

Koningslied of niet?

Het Nationaal Comité Inhuldiging maakt vandaag bekend wat er gaat gebeuren nu John Ewbank zijn Koningslied heeft teruggetrokken. Het comité wil de koning nog steeds toezingen op 30 april. Verschillende artiesten hebben inmiddels al alternatieven aangeboden: Dries Roelvink en Paul van Vliet schreven een nieuw lied, Wim de Bie leverde een variatie op het Wilhelmus en Henny Huisman presenteerde een nieuwe tekst op zijn liedje 'Met z'n allen'.

Gong voor Nationale Sportweek

Marco Borsato en Richard Krajicek hebben vandaag de gong geluid voor de Nationale Sportweek. Hiermee is de week officieel geopend. Tijdens de Nationale Sportweek vinden dit jaar ook de Koningsspelen plaats, een initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging. De Nationale Sportweek duurt nog tot en met 27 april, de Koningsspelen vinden plaats op 26 april.

Frits Spits weg

Frits Spits stopt met het presenteren van het Oranjejournaal op Radio 2. Hij trekt zich terug omdat hij "als heraut van het Koningslied" het programma niet meer wil presenteren nu er geen lied meer is. Spits noemt het schandalig hoe er is gereageerd op het lied van John Ewbank. "Dat er wat aan te merken valt op de teksten betekent niet dat je met bijna een volksgericht een lied moet afschieten."

Drukke dagen

Nog acht dagen tot de troonswisseling, maar er staan nog verschillende publieke afspraken in de agenda van de koninklijke familie. Willem-Alexander plant morgen de eerst koningslinde in Den Haag, opent donderdag nog een internetconferentie in Amsterdam en woont het afscheid bij van CPB-directeur Teulings. Een dag voor zijn 46ste verjaardag opent hij ook nog een roeibaan in Zevenhuizen. Prinses Máxima geeft het startsein voor Girls Day bij TNO, waarmee meisje geïnteresseerd moeten worden voor techniek.

Koningin Beatrix heeft nog een laatste afspraak voordat ze afstand doet van de troon: op woensdag opent ze in de Grote Kerk in Den Haag de tentoonstelling Constantijn en Christiaan Huygens. Het is waarschijnlijk haar laatste publieke optreden als vorstin.

Oranjepost

Wil je Willem-Alexander en Máxima een kaartje sturen? Of de koningin bedanken? Op de Domtoren in Utrecht staat vanaf vandaag een brievenbus, speciaal voor Oranjepost. Wie zich deze week nog aanmeldt voor een klim naar boven, krijgt een speciale Oranjekaart die boven in de brievenbus kan worden gedaan. De VVV zorgt dat de post op het juiste adres komt.

Koningswup

Albert Heijn komt voor de inhuldiging met een speciale koningswup: een oranje wuppie met een kroontje en een rood-wit-blauwe sleep. Klanten krijgen het hebbedingetje bij 15 euro aan boodschappen. De supermarkt deelde voor het eerst wuppies uit rond het WK in 2006. Dat was toen een van de succesvolste acties rond het voetbaltoernooi.

100% Koninklijke Week

Irene Moors presenteert vanaf vandaag een week lang de Koninklijke Week op radiozender 100%NL. In deze ochtendshow ontvangt Moors verschillende gasten en wordt er elke dag vooruitgeblikt op de komende troonswisseling. De week wordt afgesloten op een bijzondere koninklijke locatie. Irene Moors is tot aanstaande vrijdag te horen tussen 07.00 uur en 10.00 uur.

In 1817 ook gedoe

In NRC Next wordt een parallel getrokken tussen de hedendaagse ophef rond het Koningslied en de presentatie van het nieuwe Nederlandse volkslied in 1817. 'Wiens Neêrlandsch bloed door d'adren vloeit' kwam uit de bus van een publiekswedstrijd, maar wist eigenlijk nooit de gemiddelde Nederlander te bekoren. "Die gezwollen taal, dat was voor Jan Modaal natuurlijk apekool. Dat lied sloeg dus niet aan, mensen vonden het te deftig", oordeelt een expert. Het Wilhelmus bleef zo populair, dat het in 1932 maar als officieel volkslied werd aangenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl