NOS NieuwsAangepast

Tip dreiging Leiden kwam uit Zürich

Het anonieme dreigement over een schietpartij op een school in Leiden is als eerste opgepikt door de politie in Zürich. De Zwitserse politie zag het bericht op internet voorbijkomen tijdens een algemene scan. Dat heeft burgemeester Henri Lenferink van de gemeente Leiden tegen de NOS gezegd.

De Zwitserse politie heeft daarna contact opgenomen met de Nederlandse politie. Er is ook contact geweest met de FBI in de VS omdat de website waarop de dreiging staat, 4Chan, Amerikaans is.

Lastig onderzoek

De burgemeester zegt dat het dreigement is geuit in de richting van één bepaalde leraar. "Het zou kunnen gaan om een morbide grap, maar we willen toch geen enkel risico nemen." Lenferink zegt ook dat het lastig is dat het nog onduidelijk is wie er achter het bericht zit.

"De dader is nog niet opgespoord", laat de burgemeester weten.

Wapenvergunning

Het is lastig om de persoon achter het bericht te vinden omdat er gebruik is gemaakt van een proxyserver. Daardoor is niet te zien wat het IP-adres is van de computer waarmee het dreigement is gepost.

De politie is niet alleen bezig om dat adres te achterhalen, maar ook met het bekijken van alle wapenvergunningen. De dreiger heeft in het bericht gezegd een 9mm Colt Defender te willen gebruiken. Rechercheurs zoeken uit wie zo'n wapen in zijn of haar bezit heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl