Politie bij scholen Leiden

Politieagent bewaakt het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden»
Politieagent bewaakt het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden ANP

Bij alle middelbare- en mbo-scholen in Leiden staat vanmorgen politie voor de deur. De agenten staan er uit voorzorg, vanwege dreigingen die zijn geuit op internet.

Op het Engelstalige internetforum 4Chan heeft iemand anoniem gedreigd met een schietpartij op een school in Leiden. Welke school is niet duidelijk. Uit voorzorg zijn ze daarom allemaal gesloten. Dat besluit is gisteravond laat genomen.

'Amerikaanse toestanden'

Niet alle ouders waren daarom al op de hoogte. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde een moeder dat ze het nieuws pas rond 07.00 uur heeft gehoord. Ze zei dat er vooral nog veel vragen zijn. "Je krijgt het beeld van Amerikaanse toestanden." Ook vraagt ze zich af wat er morgen gebeurt. Het is onduidelijk of de scholen dan weer opengaan en hoe veilig dat is.

Andere ouders vragen zich op Twitter af of het wel veilig is om hun kinderen naar de basisschool in Leiden te laten gaan vandaag, of naar een middelbare school die net buiten Leiden ligt. Die scholen zijn gewoon open. Sommige basisscholen hebben wel besloten om de kinderen vandaag niet buiten te laten spelen. Er zijn ook ouders die hun kinderen voor de zekerheid thuis houden.

Overleg

Op het forum staat te lezen: "Tomorrow, I will shoot my Dutch teacher, and as many students as I can". De schrijver van dat bericht laat ook weten wat voor pistool hij of zij van plan is te gebruiken en dat er een afscheidsbriefje te vinden zal zijn.

Meer dan het besluit van de gemeente om de scholen te sluiten en de inhoud van het bericht op het forum is er niet bekend. De directeur van het Da Vinci College in Leiden heeft ook alleen het bericht van de gemeente gekregen. "De politie zegt ook niet veel meer." De school overlegt vandaag over de situatie.

Vanavond om 20.30 uur is er overleg met de gemeente, de politie en ook de scholen over de stand van zaken. Dan wordt besloten of de scholen morgen weer open kunnen gaan.

Deel deze pagina

Video

Lenferink: je moet iets doen en dit leek de beste keus

In Leiden zijn vandaag alle middelbare en mbo-scholen dicht. Dat komt door de dreiging van een schietpartij, zegt de politie. Kees... van Dam is bij het ROC Leiden.

Audio

  • Robert Bas: alles wordt uit kast gehaald om dreiger te traceren Bij alle middelbare- en mbo-scholen in Leiden staat vanmorgen politie voor de deur. De agenten staan er uit voorzorg, vanwege... dreigingen die zijn geuit op internet. U hoort Robert Bas, justitiespecialist van de NOS.
  • Samenvatting dreiging Leiden Het anonieme dreigement over een schietpartij op een school in Leiden is als eerste opgepikt door de politie in Zürich. De... Zwitserse politie zag het bericht op internet voorbijkomen tijdens een algemene scan. Daarna is contact opgenomen met de politie in Leiden. Er is ook contact geweest met de FBI in de VS.
  • Directeur Bonaventura College: wijs besluit van burgemeester Geen leerlingen, maar politie op de scholen in Leiden vandaag. Alle mbo- en middelbare scholen zijn dicht vanwege een dreiging over... een aanstaande schietpartij op een school. Een van die scholen is het Bonaventura College, Marlies Otte is daar directeur.
  • Burgemeester Leiden: het was een duivels dilemma Op advies van de politie zijn vandaag alle middelbare en mbo-scholen in Leiden dicht. De sluiting is in verband met een dreiging... van een schietpartij op zeer korte termijn, zegt de politie. Verslaggever Joris van de Kerkhof sprak met de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, en vroeg hem wat de dreiging zo groot maakte om deze maatregelen te nemen.
  • Martijn van der Zande: alles nog volstrekt onduidelijk Bij alle middelbare en mbo-scholen in Leiden staan vandaag agenten. Leerlingen en ouders zijn geïnformeerd over de sluiting door... een dreiging voor een schietpartij. Verslaggever Martijn van de Zande in Leiden.
  • Directeur Da Vinci College: communiqué van gemeente Leiden Alle middelbare scholen in Leiden zijn vandaag gesloten, door een dreiging op internet. Verslaggever Martijn van der Zande sprak... met de directeur van het Da Vinci College in Leiden.
  • Ouder Leiden: lijken wel Amerikaanse toestanden Tientallen scholen in Leiden sluiten maandag de deuren om een dreigement op internet. Marleen de Mol is ouder van een leerling van... het Bovenatura College in Leiden.
  • Martijn van der Zande: dreiging wordt heel serieus genomen Op advies van de politie zijn de komende dag alle middelbare scholen en mbo's in Leiden dicht. De sluiting is in verband met een... dreiging van een schietpartij op zeer korte termijn, zegt de politie.
  • Martijn van der Zande: dreiger zou een brief bij zich dragen Op advies van de politie zijn de komende dag alle middelbare en mbo-scholen in Leiden dicht. De sluiting is in verband met een... dreiging van een schietpartij op zeer korte termijn, zegt de politie. Verslaggever Martijn van der Zande in Leiden.
  • Martijn van der Zande: alle middelbare en mbo-scholen in Leiden dicht In Leiden zijn vandaag alle middelbare en mbo-scholen dicht vanwege een dreiging. Verslaggever Martijn van de Zande in Leiden.

Video en Audio

Meer video en audio