NOS NieuwsAangepast

Helft Guantánamo in hongerstaking

Het aantal gedetineerden in de Amerikaanse gevangenis Guantánamo Bay op Cuba dat weigert te eten, is inmiddels opgelopen tot meer dan de helft. Een legerwoordvoerder zegt dat 84 van de 166 gevangenen in hongerstaking zijn.

Het is al een tijd onrustig in de gevangenis waar terrorismeverdachten vaak al jaren zonder proces worden vastgehouden door de Verenigde Staten.

Vorig weekend nog raakten gevangenen en bewakers slaags. Dat gebeurde toen bewakers hongerstakers probeerden over te brengen van een gemeenschappelijke afdeling naar eenpersoons cellen. Sindsdien loopt het aantal hongerstakers gestaag op.

Onzekerheid

Zestien van de 84 gevangenen worden nu gedwongen gevoed om ze al langer eten weigeren. Nog eens vijf gedetineerden zijn overgebracht naar de ziekenafdeling, zegt de legerwoordvoerder. Geen van hen zou in levensgevaar verkeren.

Sinds februari zijn er gevangenen in de gevangenis op Guantánamo Bay in hongerstaking. De gedetineerden protesteren daarmee tegen de omstandigheden waaronder ze worden vastgehouden. Ook verzetten ze zich tegen de onzekerheid over de duur van hun detentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl