NOS NieuwsAangepast

9 doden door aanvallen Taliban

In de Afghaanse provincie Ghazhi zijn bij een aanval door de Taliban op een controlepost zes politieagenten gedood. Daarnaast zijn bij een zelfmoordaanslag in een winkelcentrum in Paktika nog eens drie burgers omgekomen en zeven anderen gewond geraakt. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Taliban.

April is de bloedigste maand van het jaar tot nu toe in Afghanistan. Volgens een rapport dat het Afghaanse ministerie van Defensie publiceerde, voerde het leger de afgelopen maand ruim 2000 militaire operaties uit.

Daarbij kwamen ruim 460 rebellen en ruim 100 militairen om het leven. Een onafhankelijke veiligheidsorganisatie waarschuwt dat 2013 wel eens een van de gewelddadigste jaren van de oorlog kan worden.

Buitenlandse troepen

De vijandelijkheden leiden tot extra zorg in Afghanistan, omdat het Afghaanse leger minder steun krijgt van buitenlandse troepen. In Afghanistan zijn ongeveer 100.000 buitenlandse militairen gelegerd, maar een groot deel daarvan maakt zich op om volgend jaar te vertrekken.

De meeste militairen komen uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse troepenmacht wordt in februari volgend jaar met de helft teruggebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl