NOS NieuwsAangepast

Van Rijn: desnoods zonder FNV

Staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid waarschuwt de Abvakabo dat de vakbond alleen komt te staan, als die Van Rijns laatste aanbod in de onderhandelingen over het zorgakkoord niet accepteert.

"Het is een heel redelijk voorstel", zei hij tegen de NOS. "Ik doe het liever met de Abvakabo erbij maar de anderen hebben wel gezegd hier aan mee te werken."

De onderhandelingen draaien om de werkgelegenheid in de thuiszorg. Abvakabo FNV blijft zich verzetten tegen de plannen, ook nu Van Rijn die vanmiddag heeft aangepast.

60 procent handhaven

Het kabinet biedt aan om 60 procent van het budget voor huishoudelijke hulpen te handhaven. Dat is 10 procent meer dan in het bod van gisteren en 35 procent meer dan in het regeerakkoord was afgesproken.

Ook is het oorspronkelijke plan afgezwakt dat alleen mensen die zeer veel zorg nodig hebben in aanmerking komen voor een plek in een verzorgingshuis.

Een groot deel van de werkgelegenheid in de thuiszorg blijft nu behouden, zegt Van Rijn. Waar nodig komt er her- en bijscholing voor het personeel.

Afgebroken

Abvakabovoorzitter Van Brenk zei vandaag dat ook in het jongste bod van het kabinet "een groot deel van de thuiszorg wordt afgebroken". De bond vindt dat niemand gedwongen mag worden ontslagen.

Volgens de FNV zijn de partijen vandaag wel dicht bij elkaar gekomen. De federatieraad roept werkgevers en kabinet op voor volgende weekend een zorgakkoord te sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl