NOS NieuwsAangepast

Schäuble: redding Cyprus model

Spaarders en aandeelhouders van banken die in financiële moeilijkheden komen, moeten ook in de toekomst meebetalen aan een reddingsplan. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Schäuble gezegd.

In een interview met het blad Wirtschaftswoche zegt Schäuble dat de redding van Cyprus, vorige maand, een model was. Toen moesten spaarders met een tegoed van meer dan 100.000 euro verplicht meebetalen aan de redding van twee grote banken.

'Blauwdruk'

Voorzitter Dijsselbloem van de Eurogroep liet direct na de aanname van het Cypriotische reddingsplan blijken dat voortaan vaker banken en beleggers zullen worden aangesproken. Dat kwam hem op veel kritiek te staan, omdat hij het vertrouwen van de financiële sector zou ondergraven. Schäuble vindt die kritiek onterecht. Volgens hem is een risico voor spaarders de enige manier om te voorkomen dat banken risico's nemen over de rug van de belastingbetaler.

Schäuble zegt verder dat Cyprus niet op meer geld van de Eurogroep hoeft te rekenen. Het eiland kreeg 10 miljard euro noodsteun en zou zelf 6 à 7 miljard euro opbrengen, maar mogelijk is dat niet genoeg.

Schäuble denkt dat Cyprus een hogere schuldenlast niet kan dragen. Hij weigert daarom om meer geld beschikbaar te stellen. Eerder zei Dijsselbloem ook al dat hij niet meer geld in Cyprus wil pompen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl