NOS NieuwsAangepast

"Jihadgangers Syrië leven in luxe"

Nederlandse jihadstrijders in Syrië verblijven tijdens hun korte opleiding daar in pure luxe. Dat heeft de Volkskrant te horen gekregen van hun ouders.

Een familie in Den Haag ontving een foto uit Aleppo. Daarop is hun zoon te zien die met medestrijders aan de rand van een zwembad zit.

Maandsalaris

De villa zou ter beschikking zijn gesteld door een rijke Saoediër. De ouders spreken van een soort Holland House waar tientallen Nederlanders verblijven.

De jongens krijgen een maandsalaris van 100 dollar en een training van vier weken. Ze moeten plechtig beloven dat ze een jaar in Syrië blijven strijden.

Vrouwen

Uit de berichten die de ouders krijgen, blijkt verder dat de buitenlandse jihadstrijders in Syrië gescheiden leven van Syrische strijders vanwege de taalbarrière. Volgens een Syrische activist "mixen" ze pas tijdens de strijd met anderen.

De ouders vertelden de krant ook dat er steeds meer vrouwen naar Syrië gaan om mee te strijden. Zo vertrokken bijvoorbeeld dinsdag nog uit Delft een Nederlandse van Kaapverdische afkomst en een Bosnische vrouw uit Gouda naar het Midden-Oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl