NOS NieuwsAangepast

Vader 'Boston': ze zijn erin geluisd

"Ze zijn erin geluisd." Dat is de stellige overtuiging van Anzor Tsarnajev, de vader van Tamerlan en Dzjochar Tsarnajev, die worden verdacht van de bomaanslagen op de marathon van Boston, afgelopen maandag. Anzor Tsarnajev zei in een interview in Dagestan echter niet te weten wie zijn zonen erin had geluisd.

Op Dzjochar Tsarnajev wordt nog altijd een klopjacht gemaakt in Boston. Zijn vader maakt zich grote zorgen. "Ik kan hem niet bereiken. Ik wil weten hoe het met hem is. Ik ben bang dat ze mijn jongen ook ergens neerschieten en dat ze alleen zullen zeggen dat hij wapens had. In God's naam: waar kunnen deze kinderen wapens krijgen?"

Goede studenten

Anzor hoorde van zijn dochter wat zijn zonen hadden gedaan. Ze belde op om te zeggen dat hij de televisie moest aanzetten. "Ze vertelde me dat Tamerlan dood was. Ik vroeg: hoezo dood? Waarom?" Anzor Tsarnajev zegt verbaasd te zijn dat zijn zonen wapens hebben gebruikt. "Mijn kinderen hebben nooit wapens gezien, alleen op televisie. Thuis waren er nooit wapens."

Anzor kan zich eveneens moeilijk voorstellen dat zijn zonen een aanslag wilden plegen. Beide waren goede studenten en ze hadden bijbanen. "Ze waren druk, ze studeerden. We gaven hun soms geld om eten te kopen. Eéntje werkte ook in een zwembad om de studie te betalen. Zou hij tijd hebben gehad om rond te hangen?"

Islamitisch getinte filmpjes

Hoewel op het YouTube-kanaal van Tamerlan islamitisch getinte filmpjes staan, kan Anzor zich niet voorstellen dat zijn zonen politieke motieven zouden hebben gehad voor hun daden.

De familie heeft een Tsjetsjeense achtergrond, en veel analisten legden een verband met de islamitische rebellen die daar al jaren tegen de Russen vechten. De familie Tsarnajev verhuisde van Tsjetsjenië naar Kirgizië. "We zijn naar Amerika gekomen vanwege ons politieke systeem. Tsjetsjenen worden vervolgd in Kirgizië."

Anzor blijft vrezen voor het leven van Dzjochar. "Ze moeten hem arresteren en hem levend aan de politie overdragen. En justitie moet alles onderzoeken, wie onschuldig is en wie schuldig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl