NOS NieuwsAangepast

Serviërs woedend over Kosovo-deal

De Servische bewoners van Noord-Kosovo zijn ontevreden over het akkoord dat de Servische regering vanmiddag sloot met Kosovo. De overeenkomst regelt de integratie van hun enclave in Kosovo.

De raadsvoorzitter van de vier Noord-Kosovaarse gemeentes, die vrijwel uitsluitend worden bevolkt door Serviërs, noemde het akkoord schandelijk.

Maandag willen de lokale autoriteiten de bevolking raadplegen over het plan. Ze dreigen de uitvoering te dwarsbomen als de burgers hun onvrede delen. Eerder blokkeerden de Noord-Kosovaren wekenlang de toegang tot hun enclave.

Elders ook kritiek

Ook elders is er scherpe kritiek op de overeenkomst. Die bindt de Serviërs in het noorden aan de wetten van Kosovo, een land dat zij niet erkennen, in ruil voor een mate van zelfbestuur. Nationalisten in Servië spreken van een uitverkoop van het nationaal belang en een impliciete erkenning van Kosovo.

Dat laatste is de Kosovaarse regering hartgrondig met hen eens. Premier Thaci verkocht het akkoord aan eigen publiek vandaag als een Servische erkenning van de Kosovaarse onafhankelijkheid.

De Servische premier Dacic, met wie hij zojuist het akkoord had gesloten, noemde dat ,,leugens". Zowel hij als zijn belangrijkste coalitiegenoot, vicepremier Vucic, hamerde er nog eens op dat Servië de Kosovaarse onafhankelijkheid nooit zal erkennen.

De Servische regering wil het akkoord maandag aan het parlement voorleggen. Het Kosovaarse parlement stemt er waarschijnlijk zondag al over. De partijen hebben vervolgens tot vrijdag de tijd om met een concreet plan te komen voor de uitvoering van de overeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl